Αμύγδαλα: Ο γιατρός για την καρδιά !
Η διατροφική αξία των αμυγδάλων είναι γνωστή∙ όμως γνωρίζατε ότι αποτελούν έναν σημαντικό σύμμαχο για την προστασία της καρδιάς ;
Είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFAs), πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs) και φυτικές ίνες.
Τα 100 γρ. καρπού περιέχουν περίπου 40 γραμμάρια μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Επιπλέον έχει διαπιστωθεί πως η λειτουργία των φλαβονοειδών που βρίσκονται στο φλοιό τους, συνεργαζόμενων με την βιταμίνη Ε δύνανται να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην οξείδωση της LDL.
Εδώ είναι χρήσιμο να επισημανθεί πως η θετική επίδραση της κατανάλωσης αμυγδάλων είναι ανάλογη και με τη ποσότητα που καταναλώνεται, ειδικότερα όσον αφορά τη μείωση της LDL και των τριγλυκεριδίων. Πιο αναλυτικά, μελέτες επιβεβαιώνουν πως η προσθήκη 100 γραμμ αμυγδάλων στη καθημερινή διατροφή ελαττώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα μέσα σε 9 εβδομάδες. Επιπλέον, σε μια πιο πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση 45 γρ. καρπού προκάλεσε σημαντική ελάττωση της τιμής της LDL χωρίς αντίστοιχη μείωση των επιπέδων της HDL.
Στην ίδια μελέτη διαπιστώθηκε και μια παράλληλη μείωση του λίπους στη περιοχή της κοιλιάς. Παρόμοια θετικά αποτελέσματα προέκυψαν και με την καθημερινή κατανάλωση 30 γρ. καρπού, η οποία είχε ως απόρροια σημαντική μείωση στο ΔΜΣ, στη περιφέρεια μέσης αλλά και στην αρτηριακή πίεση.
Με εκτίμηση, Tenor.GR